Astazi se implinesc 60 de ani de cand Regele Mihai a fost silit sa abdice, in locul monarhiei instaurandu-se Republica Populara Romana.
In noiembrie 1947, cu o luna inainte de evenimentul istoric, Mihai I a fost plecat la Londra, pentru a asista la nunta viitoarei Regine Elisabeta a II-a, unde a cunoscut-o pe viitoarea sa sotie, Printesa Ana de Bourbon-Parma. Potrivit anumitor surse, Regele nu ar mai fi intentionat sa se intoarca in tara, insa, potrivit propriilor declaratii, nu a luat niciodata in considerare acest aspect. Chemat de urgenta de la Sinaia la Bucuresti, la Palatul Elisabeta, Regele a semnat documentul de abdicare in prezenta liderilor comunisti care acaparasera puterea - Petru Groza si Gheorghe Gheorghiu-Dej.
Interpretarea unui act de abdicare
Exista mai multe ipoteze cu privire la semnarea acestui act. Potrivit relatarilor Regelui pentru presa internationala, ar fi fost santajat sa abdice de catre guvernul comunist din acea perioada, care l-ar fi amenintat cu uciderea a peste 1.000 de studenti pe care ii avea in inchisoare. Ipoteza cu privire la presiunea abdicarii sub amenintarea varsarii de sange este infirmata insa de arhivele Securitatii, conform carora abdicarea ar fi avut loc in urma unor negocieri intre Rege si guvernul comunist, care oricum controla in totalitate tara, iar indepartarea de pe tron a lui Mihai I ar fi fost posibila si prin expulzarea acestuia din tara. Sub semnul santajului sau al negocierii, Regele Mihai paraseste tara in data de 3 ianuarie 1948 si isi ia titlul de Print de Hohenzollern. Insa, doua luni mai tarziu, in martie 1948, Mihai denunta abdicarea, numind-o ilegala si facuta cu forta.
Noua resedinta - Versoix
Se casatoreste, in iunie 1948, cu Printesa Ana de Bourbon-Parma, cu care are cinci fiice: Margareta (Margareta de Romania-Duda, nascuta in 1949), Elena (Helen Nixon McAteer, nascuta in 1950), Irina (nascuta in 1953), Sofia (nascuta in 1957) si Maria (nascuta in 1964). Pentru un timp, Regele fara tara traieste impreuna cu familia in Marea Britanie, dupa care alege sa se mute la Versoix - Geneva, in Elvetia. Autoritatile comuniste i-au retras cetatenia romana in 1948.
Revenirea dupa 44 de ani
In primavara anului 1992 revine in Romania dupa 44 de ani de la alungarea de catre comunisti. Reintoarcerea Regelui in tara nu a fost scutita de cateva refuzuri anterioare din partea conducerii de atunci, cand presedinte era Ion Iliescu. Monarhului i s-a permis venirea inapoi in Romania cu ocazia Sarbatorilor de Paste, cand numai la Bucuresti l-au intampinat peste jumatate de milion de oameni.
Pentru prima data, la Savarsin, de Revelion
Familia regala isi petrece prin traditie Craciunul la castelul de la Savarsin, din judetul Arad, iar anul acesta, va petrece tot aici, pentru prima data, Revelionul. Maiestatea Sa Regele Mihai I a tinut neaparat ca noaptea dintre ani sa fie celebrata in „locul de care se simte cel mai mult legat” si sa evite ca data de 30 decembrie sa-l prinda la Palatul Elisabeta, locul in care a fost silit sa semneze abdicarea.
MONARHIE
Destin zbuciumat
> Fostul suveran s-a nascut in data de 25 octombrie 1921 la castelul „Foisor” din Sinaia.
> Mihai devine rege la varsta de 6 ani si pana in 1930 tara este condusa cu ajutorul unui Consiliu de Regenta.
> In 1930, Carol al II-lea revine in tara si se proclama rege
> La 6 septembrie 1940, dupa abdicarea Regelui Carol al II-lea, Mihai devine rege, insa adevaratul conducator al statului este Maresalul Ion Antonescu, care preluase prerogativele si atributiile regale esentiale.
> Tanarului rege nu-i raman decat indatoririle cu caracter onorific.
> In data de 23 august 1944 ordona arestarea maresalului Antonescu si rosteste la radio un mesaj prin care anunta intoarcerea armelor impotriva Germaniei.
> Se opune guvernelor pro-sovietice in perioada anilor 1945-1946.
from evz
Sunday, December 30, 2007
60 de ani de la abdicarea Regelui Mihai
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment