Basarabia Pamant Romanesc

Basarabia Pamant Romanesc
Page copy protected against web site content infringement by Copyscape

Saturday, February 2, 2008

GICĂ PETRESCU


2 aprilie 1915, Bucureşti; d. 18 iunie 2006, Bucureşti) a fost un cântăreţ de muzică uşoară şi lăutărească.

A debutat la 18 ani, ca proaspăt absolvent al Liceului "Gh. Şincai" din Bucureşti, într-o formaţie studenţească. La o serbare a venit compozitorul Ion Vasilescu. El a fost cel care l-a dus pe Gică Petrescu la radio, unde şi-a făcut lansarea oficială. După moda epocii, la început a cântat la baluri şi concerte de estradă; între 1937-1939 s-a afirmat profesional alături de orchestrele "Radu Ghindă" şi "Dinu Şerbănescu", la Cazinoul din Sinaia.

Perioadei începuturilor, marcată de turnee concertistice, îi urmează recunoaşterea ca profesionist: angajamente la teatrele "Alhambra", "Gioconda" şi "Boema" (din 1940), la "Grădina Savoy", sub conducerea lui Ion Vasilescu, şi la "Teatrul C. Tănase" (din 1944). În afara numeroaselor turnee internaţionale întreprinse de-a lungul carierei, deţine un record în privinţa numărului de piese compuse şi interpretate (peste 1.500), înregistrate într-o impresionantă discografie, multe dintre ele devenind în timp şlagăre -- piese preluate în repertoriul lor de mulţi alţi interpreţi ai genurilor respective. Gică Petrescu este unul dintre puţinii cântăreţi care au înregistrat pe suporturi precum discurile de ebonită (78 rpm), de vinil, casete audio şi CD.

Gică Petrescu a cântat live până la vârsta de 91 de ani.

Maestrul a fost timp de 34 de ani căsătorit cu scriitoarea Cezarina Moldoveanu. După moartea soţiei sale, în august 1989, Gică Petrescu a refuzat mult timp să susţină spectacole.

Radiodifuziunea Română i-a decernat în anul 2001 premiul "Interpretul care a dus muzica românească în mileniul III".

Luni, 5 mai 2003, în cadrul unei ceremonii desfăşurată la Palatul Cotroceni, Preşedintele României, Ion Iliescu, i-a acordat maestrului Gică Petrescu Ordinul naţional Steaua României în grad de Cavaler, cu ocazia împlinirii vârstei de 88 de ani, pentru îndelungata şi prodigioasa carieră artistică pusă în slujba cântecului românesc, prin care a încântat sufletele a numeroase generaţii.

Cântăreţul Gică Petrescu.

Cântăreţul Gică Petrescu.
Cântăreţul Gică Petrescu.

Cântăreţul Gică Petrescu.

Duminică 18 iunie 2006, ora 18.00, în cadrul galei "Premiile muzicale Radio România Actualităţi" a fost programat şi un premiu special: "Cântecul e viaţa mea" pentru Gică Petrescu. Nu a mai apucat să se bucure de el, pentru că s-a stins din viaţă în dimineaţa aceleiaşi zile, în vârstă de 91 de ani.

Corpul neînsufleţit al lui Gică Petrescu a fost depus pe catafalcul aflat, pentru trei ore, în foaierul Sălii de Concerte a Radiodifuziunii Române, unde sute de oameni au venit pentru a-i aduce un ultim omagiu, iar ulterior a fost dus la capela din Cimitirul Bellu, unde a şi fost înmormântat.

Şlagăre cântate de Gică Petrescu

* Astă seară nimeni să nu doarmă
* Aş vrea anii tinereţii
* Căsuţa noastră
* Cântă-mi lăutar!
* Cel mai frumos tango din lume
* De ce e viaţa sucită
* Dragi prieteni, sus paharul
* Dragoste, bătu-te-ar vina
* Dragostea se ţine scai de mine
* Du-mă acasă, măi tramvai
* Fetiţele din Bucureşti
* Hai noroc şi iar noroc
* Hai să bem un păhărel
* Ionel, Ionelule
* La crâşma din Ferentari
* Of, of, of, măi şpriţule
* Sanie cu zurgălăi
* Să-mi cânţi cobzar
* Sus paharul
* Tinereţe fugi de mine
* Trece timpul
* Uite aşa aş vrea să mor
* Zi una mai săltăreaţă

No comments: